Hosting og domæne er to forskellige forbundne enheder

 

Hvad er forskellen på hosting og domæne?

Når du vil oprette en hjemmeside, kræver det både en webhosting og et domænenavn. Der er en forskel på hosting og domæne på trods af, at de er forbundne. Du skal derfor bruge både et domænenavn og en webhosting konto for at oprette en hjemmeside.

 

Hvad er et domæne?

Domænenavnet på vores hjemmeside er webhusetballum.dk. Hvert domæne er en unik webadresse, hvilket vil sige, at der i verden kun findes én webhusetballum.dk.

Domæne og domænenavn bruges i flæng. Et domæne er påkrævet for, at dine brugere kan gå ind på din hjemmeside. Dermed er dit domænenavn adressen på din hjemmeside, og således er dit domænenavn lig med din webadresse. Med andre ord er dit domæne det navn, som brugere vil skulle indtaste i browserens URL for at kunne se din hjemmeside. Et domænenavne består dels af din virksomheds varemærkenavn, som kan indeholde både bogstaver og/eller tal, og dels af en domæneudvidelse såsom .dk, .com, .eu, .org, .net, og lignende.

 

Hvad er hosting?

Som sagt skal du bruge både et domæne og hosting ved oprettelse af en hjemmeside. Når en bruger indtaster dit domænenavn eller din webadresse i URL linjen i browseren, så henvises domænenavnet til de filer, som er gemt på webhosting serveren. Brugeren har nu fået adgang til din hjemmeside. Hosting eller webhosting, som det også kaldes, er dermed det sted, hvor din hjemmesides indholdsfiler er lagret.

 

Sådan kommer du i gang!

Når du vil oprette din egen hjemmeside, skal du først og fremmest tænke på, at vælge et domænenavn, der nemt og hurtigt kan indtastes i din browsers URL linje. Dernæst registrerer du dit domænenavn ved en troværdig virksomhed med speciale i domæner. Som regel skal du forny dit domænenavn hvert år ved din udvalgte domænevirksomhed. Hernæst skal du forbinde dit domæne med en webhosting server. Til sidst installerer du et stykke software til at opbygge din hjemmeside, det kan for eksempel være WordPress, der indeholder brugervenlige plugins og værktøjer.

Du kan købe dit domænenavn og webhosting fra den samme virksomhed eller fra forskellige firmaer. Det ses ofte, at virksomheder tilbyder både webhosting og domænenavn for at samle begge ydelser. Priserne er som regel rimelige. Tilmed udbydes også softwareprogrammer som f.eks. WordPress fra samme virksomhed samt SSL Certifikat. Det er lidt nemmere for dig som ejer af hjemmesiden, at have alle tjenester samlet dels pga. prisen, opsætningen, fakturering og one-stop-service. Opsætningsprocessen er dermed lettere og mere brugervenlig.

 

Som at bygge et hus på din byggegrund

Sammenfattende er dine hjemmesidefiler fysisk gemt på din webhosting, og dit domænenavn er den webadresse, som du skriver i din browser for at komme til din hjemmeside.

For at simplificere hvad domæne og hosting er for noget, kan du se det som om, du skal til at bygge et hus.
Du køber en byggegrund. Denne byggegrund tilhører en fysisk adresse, så andre kan finde dig. Denne fysiske adresse er det samme som dit domænenavn, som er din webadresse. På din byggegrund bygger du et hus. Dette hus er din webhosting. Det vil sige, at byggegrund og hus hører sammen. De er separate enheder og hører alligevel sammen.

Således består en velfungerende hjemmeside af både et domæne, der peger mod din webadresse, og hosting, der gemmer dine vigtige hjemmeside data.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *